0%

0/1 Lessons

Course Introduction

• 2min

0 / 1 lessons complete

Downloading and Installing Windows Server

• 1hr 11min

0 / 9 lessons complete

Roles and Features

• 1hr 35min

0 / 6 lessons complete

Upgrading and Migrating Windows Server

• 1hr 0min

0 / 6 lessons complete

Windows Server Storage Solutions

• 1hr 3min

0 / 7 lessons complete

Windows Server Backup

• 47min

0 / 7 lessons complete

Course Conclusion

• 2min

0 / 1 lessons complete

Lab: Install Windows Server 2016 Desktop Experience

Instructions

Q&A (0)

Notes (0)

Resources (0)

Saving Progress...

Resources

There are no resources for this lesson.

Notes can be saved and accessed anywhere in the course. They also double as bookmarks so you can quickly review important lesson material.

Create note

In this IT lab you will install and configure Windows Server 2016 Desktop Experience.

5 3 votes
Lesson Rating
Subscribe
Notify of
profile avatar
17 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

profile avatar
Richard Uraboro(@richard-uraboro)
Member
1 year ago

IT LAB NOT WORKING WHY ???

profile avatar
Ricardo P(@ricardop)
Admin
Reply to  Richard Uraboro
1 year ago

Hi profile avatar Richard Uraboro

It should be working just fine. The reason is due to the type of lab. Since it is about Installing Windows the virtual machine is powered off. You just need to turn it on. It will display a button to start the machine at the center of the screen or you can do it through the menu on the upper left by selecting the Lightning bolt > Power > Start Machine.

Ricardo

profile avatar
Larry Mayers(@larrym)
Member
Reply to  Richard Uraboro
10 months ago

Pop-up blocker?

profile avatar
nabilas(@nabilas)
Member
1 year ago

Hello Guys,

I have a question, Why when we complete the Lab, it does not show that it is completed. I mean it stayed unchecked.

Thank you

profile avatar
Ricardo P(@ricardop)
Admin
Reply to  nabilas
1 year ago

Hi profile avatar nabila semmache

If that happens, close the lab window (once the lab is finished) and back to where the launch lab page click on the Next button and it should mark it complete.

Ricardo

profile avatar
nabilas(@nabilas)
Member
Reply to  Ricardo P
1 year ago

Thank you very much it works

profile avatar
terrys3(@terrys3)
Member
1 year ago

I keep getting this error when I try to check my work at the end. Windows Server Desktop Experience is NOT installed.

Unable to execute script within virtual machine Lab27668262-Installing Windows Server 2016 (Desktop Experience). The credentials passed to PowerShell are invalid

To me, the instructions are not very clear on what we are supposed to do.

profile avatar
Ricardo P(@ricardop)
Admin
Reply to  terrys3
1 year ago

Hi profile avatar Terry Speights

The lab evaluation will check if you installed Windows Server Desktop Experience Standard or Datacenter. When doing the installation you will be asked to type a password for the administrator account and here is where you type Pa$$w0rd so the script can work and avoid that error.

Ricardo

profile avatar
terrys3(@terrys3)
Member
Reply to  Ricardo P
1 year ago

I’ve done that a few times and its still giving me error codes for the installation of the Windows Server Desktop Experience Standard and for the Server Core. Im typing this password in: Pa$$wOrd, so is thta supposed to be a capital O or zero?

profile avatar
Ricardo P(@ricardop)
Admin
Reply to  terrys3
1 year ago

The capital O for the password is a Zero.

Also, note that the script will fail on the Server Core. You will need to only choose Desktop experience.

profile avatar
thabangm(@thabangm)
Member
9 months ago

please help the videos for this course are not appearing on my profile, not sure what went wrong

profile avatar
Ricardo P(@ricardop)
Admin
Reply to  thabangm
9 months ago

Hi profile avatar thabang mathlakwane

Thanks for reporting. We are checking on the issue.

Ricardo

profile avatar
thabangm(@thabangm)
Member
Reply to  Ricardo P
9 months ago

Hello,

I can now see the videos, but getting this error when trying to open the labs “This lab’s organization is disabled.”

profile avatar
Ricardo P(@ricardop)
Admin
Reply to  thabangm
9 months ago

Thanks for reporting profile avatar thabang mathlakwane. Paul took care of the issue, and we are glad it is working for you again.

profile avatar
Umesh(@umeshp)
Member
9 months ago

Hi,
I cannot see the drive to install the server. Also tried to “Load driver” option but it seems like not working. Am I missing something?

profile avatar
Ricardo P(@ricardop)
Admin
Reply to  Umesh
9 months ago

Hi profile avatar Umesh Prajapati

The drive of the server should show up. I have gone ahead and checked and it appears on both standard and datacenter (Desktop Experience and Core) options. No need to load the drivers since it should be auto-detected. You can try again multiple times. I am not sure what you might have skipped but re-doing the lab might show different results.

Ricardo